Haarlemsch Kwartier

Herbestemming van rijksmonumentaal kantoorpand tot 4 kantoorunits, 1 bed&breakfast, 14 appartementen en een penthouse.

Project omschrijving

Hoewel het rijksmonument vooral kenmerken vertoont uit de 18de-, 19de- en vroege 20ste eeuw zijn in de kelder, de achtergevel en de bouwmuren nog aanzienlijk oudere delen bewaard gebleven. De oorsprong van het huidige pand ligt dan ook waarschijnlijk in de late 16de- of vroege 17de eeuw. Het huidige centrale deel werd bij de herbouw na de stadsbrand van 1576 waarschijnlijk voorzien van een zogenaamde tweeling topgevel met daarachter twee parallelle kappen. Deze kappen zijn bij de verhoging in de vroege 20ste eeuw verloren gegaan. De verhoging was vrijwel zeker het gevolg van een verbouwing en modernisering van het pand in de tweede helft van de 18de eeuw. Toen werd de 17de-eeuwse topgevel gesloopt en kreeg het pand een lijstgevel met parallel aan voor- en achtergevel gebouwde kappen. In het interieur werden nieuwe trappen en aankleding van kamers met betimmeringen, deuren, stucplafonds en schouwen aangebracht. Omstreeks 1910 werd nr. 63 volledig herbouwd in opdracht van de in 1891 opgerichte N.V. Haarlemsche Hypotheekbank welke zich waarschijnlijk kort daarvoor had gevestigd in het naastgelegen pand (nr 65). Daarbij werd de begane grond bij het kantoor gevoegd en hier werd aan de achterzijde een fraaie vergaderzaal met een vrij zeldzaam plaatijzeren plafond, eiken lambriseringen en een marmeren schouw gerealiseerd. Op de bovenste verdieping bevond zich aanvankelijk een woning. Kort na de herbouw werd nr. 65 opgehoogd en kreeg nr. 63 aan de voorzijde een half schilddak, waardoor het drie-assige middendeel de hoogste, met een fronton bekroonde gevel kreeg en nr. 63 en het rechter pand dat reeds bij nr. 65 hoorde als symmetrisch opgezette lagere zijdelen één geheel gingen vormen met het middendeel. Na de Hypotheekbank vestigden zich in het pand hoofdzakelijk advocatenkantoren. De stijlkamers in het pand bleven hierdoor overwegend goed behouden.

Na een ingrijpende verbouwing tussen 2013 en 2015 zijn de monumentale ruimtes op de begane grond verbouwd tot los verhuurbare kantoorunits. Aan de gezamelijke tuin en op de verdiepingen zijn 13 huur-appartementen gerealiseerd tussen de 35 en 60 m2, elk voorzien van eigen keuken en (prefab)badkamer, welke bij eventuele toekomstige wijzigingen zonder schade aan het gebouw eruit gehaald kunnnen worden. Hiermee zijn zowel de historische structuur van het gebouw hersteld als de aanwezige historische elementen bewaard gebleven. Helemaal bovenin het pand is in de kap van het gebouw een luxe loft gerealiseerd. Vooral de toegevoegde, met goud koper bekleedde, uitbouw geeft een prachtig zicht over de historische binnenstad met de Grote Bavo als middelpunt.

Opdrachtgever

dhr. P. van der Spek

Overige adviseurs

Status project

Opgeleverd medio 2015

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn