Uitbreiding woonhuis Oegstgeest

Uitbreiding en herindeling van ‘kleine villa’ Oegstgeest uit 1923 met ruime aanbouw in de tuin.

Project omschrijving

Het bestaande woonhuis in een rustige buurt van Oegstgeest betrof een ‘kleine villa’ uit 1923, gebouwd als losstaand object. Sinds de bouw was er vrijwel niets gewijzigd aan de woning. Zo ontbrak er nog altijd een badruimte. Het ombouwen van een slaapkamer tot badruimte maakt de woning voor een jong gezin onaantrekkelijk, maar door een slaapruimte naar de begane grond te halen ontstond er ruimte voor een badkamer op de verdieping. Het verlies hierdoor van de ‘leeskamer’ als slaapkamer is ruimschoots gecompenseerd door een ruime aanbouw in de tuin. Binnen de uitbreiding is de karakteristieke originele keuken als zodanig herkenbaar opgenomen. Door het verlagen van het nieuwe woongedeelte naar het niveau van de lager gelegen tuin blijven de uitgesproken bestaande dakgoten onaangetast en ontstaat er een spannend niveauverschil in de woonruimte. Daarnaast loopt de aanbouw hierdoor vloeiend over in de tuin, mede door het vele glas en de grote te openen delen. Door een daklicht boven het niveauverschil dringt daglicht diep de woning binnen en biedt het fraai uitzicht op het achter de woning gelegen park. Door een overstek aan de nieuwe achtergevel wordt direct zonlicht in de zomer geweerd, maar in de winter diep de woning binnengelaten.

Locatie

Oegstgeest

Opdrachtgever

Particulier

Overige adviseurs

Fotografie

Status project

Opgeleverd mei 2011

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn