uitbreiding en renovatie Gonnetstraat

Gonnetstraat 32, Haarlem
opdrachtgever: Hensen Holding
gebruiker: Endeavour Group
gereed: 2024

Het industriele complex is gelegen op een voormalig bedrijventerrein in het centrum van Haarlem. Inmiddels krijgt de buurt een gemengd karakter door de toevoeging van woningen. De nu afgeronde uitbreiding en renovatie betreft het oudste gedeelte uit 1937. Door het optrekken van het oude zadeldak is een moderne kantoorverdieping toegevoegd. Daarnaast zijn de sheddaken en lichtstraten van het oude confectieatelier (1954) vervangen door geïsoleerde dakplaten en isolatieglas. De binnenplaats tussen deze twee gebouwdelen is dicht gebouwd en bij het interieur getrokken. Dit alles heeft geleid tot toename van ruim 300m2 kantoor en een grote energielabelsprong: van energielabel diep G naar A+++ en deels gasloos.
Om de nieuwe kantoorvloer en dak te dragen is een geheel nieuwe constructie inclusief isolatie achter de bestaande karakteristieke metselwerkmuren geplaatst op een nieuw gefundeerde betonvloer. Deze constructie en die van de nieuwe opbouw is uitgevoerd in kruislaaghout (CLT). Dit is een bouwmethode die bestaat uit geprefabriceerde ‘massief’ houten wanden en vloeren. De hoogwaardige kwaliteit van de wanden en vloeren zorgen voor een snelle, nauwkeurige bouw en behoeven aan de binnenzijde niet meer van een extra afwerking te worden voorzien. Het houten casco in dit project was, na een zorgvuldige voorbereiding, in drie dagen geplaatst en binnen een werkweek wind en waterdicht. De toepassing van CLT in een dergelijk renovatieproject is uniek. Constructief ingenieuze oplossingen hebben het mogelijk gemaakt om middels een schaaldak een groot kolom- en liggervij dakterras te maken en een liggervrije verdiepingsvloer door een innovatieve kolomkop verzwaring.
De gehele uitbreiding is met het oog op de toekomst volledig met biobased materialen uitgevoerd. Door de natuurlijke werking van de toegepaste materialen is het gebouw uiteindelijk minder afhankelijk van installaties om tot een comfortabel binnenklimaat te komen. Daarnaast is er gebruik gemaakt van natuurlijke warmte en ventilatie principes.
Het oudste gedeelte van het pand is geen monument. Maar door het gebruik van de stalen ramen en de smalle langwerpige oranje stenen is het gebouw wel een zeer kenmerkend pand voor de buurt en tevens gelegen in beschermd stadsgezicht in het centrum. Hierdoor is de opbouw eenvoudig, maar uiterst zorgvuldig vormgegeven. Het consequent toepassen van hout is uiteraard ook doorgevoerd in de gevel-materialen. De rode houten lamellen reageren in vorm en kleur op de oranje baksteen, maar door de verticale oriëntatie geven ze een eigen uitstraling.
Kortom, de panden zijn op zorgvuldige wijze volledig duurzaam voorbereid op de toekomst. Het interieur, het comfort en de energetische kwaliteit zijn volledig nieuw. De opbouw is onmiskenbaar van deze tijd, maar het oude industriële pand is nog voldoende herkenbaar bewaard gebleven. Het uiteindelijke resultaat laat zien dat compromisloos verduurzamen én veranderen kan met respect voor het industriële erfgoed.

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Vigleik Skogerbø
Ontwerp interieur: Suzanne Heinz
Bouwmanagement: Bink Design
Constructeur: EversPartners / Raadschelders Bouwadvies
Bouwkundig aannemer: Bouwbedrijf Nieuwenhuizen
Leverancier en montage CLT-casco en gevel: JM Concepten
Stalen interieur elementen: Nelissen Decorbouw
foto’s: Mathieu Veltman en Ronald Schouten Fotografie

Publicaties:
Haarlems Dagblad 31-01-2024
architectenweb.nl 02-08-2024
de Architect 06-08-2024