Entrees Engelandlaan

Engelandlaan, Haarlem
opdrachtgever: VVE Spaarne 7
realisatie: 2015

Het flatgebouw dateert uit 1965 en maakt onderdeel uit van een reeks grote flatgebouwen aan de groene westelijke rand van het Haarlemse Schalkwijk. De 2 entree’s van het gebouw verkeerden in matige bouwkundige staat, waren laag en donker en voorzagen niet in postbussen. Vanwege de forse schaal van het gebouw zijn de nieuwe entree’s hoger uitgevoerd dan de oorspronkelijke en is daarmee de herkenbaarheid vergroot. In combinatie met de volglazen puien zijn er frisse, luchtige en ruime entree’s ontstaan

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Katrien Joosten, Nick van der Zwet
foto’s: Ronald Schouten
adviseur constructie: Van Eden Bouwconstructies
hoofdaannemer: Ooijevaar, Alkmaar

Dura Vermeer Vastgoed voor Iconen – Oceans

Oceans

Gonnetstraat, Haarlem
opdrachtgever: Oceans BV
realisatie: 2020

De Gonnetbuurt is een vergeten stukje binnenstad van Haarlem. Een fragment van haar industriële geschiedenis is terug te zien in het rood bakstenen gebouw op nr. 26. Het pand is in 1937 gebouwd naar het ontwerp van de architect A. Baart uit Leeuwarden in een eigentijdse zakelijke vormgeving. Het bestaat uit een constructie van gewapend betonnen kolommen, balken en vloeren, een gevel van helder rode baksteen met grote glasoppervlakken in slanke stalen kozijnen en een prominent uitstekende dakrand. Voor Dopper begeleidden we de restauratie en de renovatie van het gebouw tot het nieuwe werkconcept Oceans. In het renovatieconcept zijn latere toevoegingen en aanpassingen van het monument afgedekt met zgn. ‘pleisters’. Nieuwe kozijnen, deuren, roosters en installaties zijn van gegalvaniseerd staal, waardoor het monument goed ‘leesbaar’ blijft.

website Oceans

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Maarten van Dam
foto’s: Olaf Kramer
adviseur bouwfysica: Nieman, Utrecht
adviseur constructie: Bogaards, Kartwijk
adviseur planologie: Mees Ruimte, Haarlem
hoofdaannemer: Dura Vermeer, Utrecht

Bouwmeesterbuurt

A.D. van Eckstraat, S. van Ravensteynstraat, J.T.P. Bijhouwerstraat, W. Bruinstraat, Almere
opdrachtgever: Ymere / Dura Vermeer
ontwerp: 2021

De Bouwmeesterbuurt met 254 sociale huurwoningen is begin jaren 90 gebouwd in Almere Buiten. Door de slechte technische staat van de houten gevels wordt deze nu vervangen door prefab elementen met extra isolatie en nieuwe verduurzaamd houten delen. Om het karakter van de houten wijk te benadrukken is gekozen voor ‘Scandinavisch’ groen. Elk bouwblok krijgt een kozijnkader in een specifieke kleur. Door elk huis van een ander houtpatroon te voorzien is uiteindelijk elk huis in de buurt uniek.

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Juliana Cellotti
hoofdaannemer: Dura Vermeer, Utrecht
adviseur bouwfysica en constructie: ABT, Arnhem

Vigleik Skogerbø

Vigleik Skogerbø (1984, Noorwegen) is in 2015 als architect afgestudeerd aan de Bergen Arkitekthøgskole (NOR). In 2015 is Vigleik in Nederland komen wonen en daar enkele stages gelopen en freelance werk verricht (Olaf Gipser Architect, OPA FORM (NOR) en temp.architecture.urbanism). In 2017 is Vigleik gestart met Skogerbø Architectuur. Sinds 2020 is Vigleik werkzaam als architect/ontwerper bij her architecten.

architectenregister:1.180515.007  

In de Bakke-rij

Ons kantoor bevindt zich in het in 2016 gerealiseerde project De BakkeRij. Bij de ‘projecten’ lees je meer over dit bijzondere bedrijfsverzamelgebouw.

her architecten
Hendrik Figeeweg 3F
2031 BJ Haarlem
023 820 0582

Naast de Vijfhoek ook een Vierhoek

download artikel Haarlems Dagblad 24 juni 2020:

Remko van Heummen

Remko van Heummen (1967) heeft in 1988 de HTS Bouwkunde in Haarlem afgrond om vervolgens in 1995 aan de TU Eindhoven af te studeren in de richtingen Bouwproductie technologie en architectuur.  Na zijn studie heeft Remko als tekenaar, projectleider en projectarchitect gewerkt voor Dirrix van Wylick architecten, Van Berkel en Bos, M3H architecten, Hans van Heeswijk architect en Zwarts en Jansma alvorens in 2007 als projectarchitect aan de slag te gaan bij Max van Aerschot architect in Haarlem. In 2014 start Remko zijn eigen bureau REMKO+. Na een langdurige samenwerking met Hans van Eeden zijn Hans en Remko sinds 2016 samen verder gegaan als her architecten.

architectenregister: 1.960401.006

Hannie Schaftschool

Linschotenstraat, Haarlem
opdrachtgever: Stichting Spaarnesant
realisatie: 2017

De Hannie Schaftschool is een schoolgebouw uit 1901. In plaats van de school uit te breiden met nieuwe lokalen op het schoolplein, hebben we het gebouw opnieuw ingedeeld.
De aanpassingen uit de jaren 80, zijn ongedaan gemaakt. De vluchttrappen aan de gevel, de directeurskamer, de teamkamer, bergruimten en de toiletten tussen de lokalen zijn verzameld in uitbouwen op de plek waar vroeger ook de toiletten zaten. Daardoor is een flexibelere indeling mogelijk.
Inmiddels is het grote kantoorgebouw achter de school gesloopt. De aanbouw ligt nu niet meer aan de achterkant, maar is zelf entree en voorkant geworden. De uitbouwen zijn bekleed met koper en hebben grote ramen. Het koper blijft altijd mooi, en behoudt zijn waarde in de tijd.

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Bart van Pinxteren
foto’s: Ronald Schouten Fotografie
hoofdaannemer: KernBouw, Cruquius

Haarlemsch Kwartier

Gedempte Oude Gracht, Haarlem
opdrachtgever: Pieter van der Spek
gerealiseerd: 2015

De oorsprong van het rijksmonument ligt in de late 16de- of vroege 17de eeuw, maar vertoont vooral  kenmerken uit de 18de-, 19de- en vroege 20ste eeuw. Het pand is in de loop van de tijd meermalen verbouwd om van 3 panden samengesmeed te worden tot één kantoorpand. Na een ingrijpende verbouwing zijn de monumentale ruimtes op de begane grond verbouwd tot los verhuurbare kantoorunits. Aan de gezamenlijke tuin en op de verdiepingen zijn 13 huur-appartementen gerealiseerd tussen de 35 en 60 m2, elk voorzien van eigen keuken en (prefab)badkamer. Helemaal bovenin het pand is in de kap van het gebouw een luxe loft gerealiseerd. De toegevoegde, met goud koper bekleedde, uitbouw geeft een prachtig zicht over de historische binnenstad met de Grote Bavo als middelpunt.

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Nick van der Zwet
foto’s: Ronald Schouten Fotografie
adviseur monumenten: Monumenten Advies Bureau, Nijmegen
aannemer renovatie monument: Keps Bouw, Haarlem
aannemer opbouw: Nieuwenhuizen, Heemskerk

Fietszfabriek

Oostvest, Haarlem
Eigen initiatief
ontwerp: 2009

In samenwerking met Atelier van Wengerden en Burghstone Projectrealisatie is er op eigen initiatief een plan gemaakt voor de herbestemming van de voormalige Fietsznfabriek locatie. Het plan is gebaseerd op herbestemming en hergebruik van het karakteristieke fabrieksgebouw. Op de plaats van de vervallen loodsen komen rondom een getild dek (waaronder wordt geparkeerd) nieuwe stadswoningen aan een nieuw Haarlems hofje.

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen
i.s.m.: Atelier van Wengerden en Burghstone Projectrealisatie

Juliana Celotti

Juliana Celotti (1987, Brazilië) heeft haar bachelor architectuur en stedenbouw behaald aan de Universidade Presbiteriana Mackenzie in Sao Paulo (BRA). In 2014 is Juliana in Nederland komen wonen en daar de pre master opleiding Architectuur & Techniek aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam gevolgd alvorens in 2015 te starten met haar master Architectuur. Tijdens de master heeft Juliana stages gelopen en gewerkt bij Studioschaeffer architecten en Boparai Associates. Juliana werkt sinds 2019 als ontwerper bij her architecten en is nu in de afrondende fase beland van haar master aan de Academie.

Stichting Posthuis zoekt hulptroepen voor herbouw

download artikel Haarlems Dagblad 22 februari 2021:

Het Veerkwartier

recreatiegebied Veerplas, Haarlem
opdrachtgever: Het Veerkwartier BV
ontwerp: 2021

De Veerplas is een in 1994 aangelegde recreatieplas in de Veerpolder in het oosten van Haarlem bij de Waarderpolder. Het nieuwe energieneutrale en modulaire horecapaviljoen voegt zich zorgvuldig in het landschap. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en natuurinclusief gebouwd. Zo is niet alleen de bezoeker, maar ook het circulaire gebouw zelf te gast in de natuur.

website Het Veerkwartier

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Vigleik Winters-Skogerbø
adviseur bouwfysica: DGMR, Den Haag
adviseur constructie: EversPartners, Beverwijk
adviseur planologie: Mees Ruimte, Haarlem

Entrees Engelandlaan

Engelandlaan, Haarlem
opdrachtgever: VVE Spaarne 7
realisatie: 2015

Het flatgebouw dateert uit 1965 en maakt onderdeel uit van een reeks grote flatgebouwen aan de groene westelijke rand van het Haarlemse Schalkwijk. De 2 entree’s van het gebouw verkeerden in matige bouwkundige staat, waren laag en donker en voorzagen niet in postbussen. Vanwege de forse schaal van het gebouw zijn de nieuwe entree’s hoger uitgevoerd dan de oorspronkelijke en is daarmee de herkenbaarheid vergroot. In combinatie met de volglazen puien zijn er frisse, luchtige en ruime entree’s ontstaan

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Katrien Joosten, Nick van der Zwet
foto’s: Ronald Schouten
adviseur constructie: Van Eden Bouwconstructies
hoofdaannemer: Ooijevaar, Alkmaar

Bisschop Callierstraat e.o.

Bisschop Callierstraat, Jos Cuypersstraat en Jan Stuytstraat, Haarlem
opdrachtgever: Ymere
realisatie: 2018

Het complex van 3 woonblokken aan de Bisschop Callierstraat, Jos Cuyperstraat en Jan Stuytstraat met in totaal 50 sociale huurwoningen zijn gegroepeerd rondom een gemeenschappelijk tuin, uitkijkend op de Kathedrale Basiliek Sint Bavo. In de jaren 50 gebouwd als ‘huisjes voor bejaarden nabij de basiliek te Haarlem’ door het architectenbureau Joseph & Pierre Cuypers. In de loop der jaren heeft het complex enkele gevelwijzigingen doorgemaakt, zoals het aanbrengen van blank aluminium kozijnen. Nu het complex wederom toe was aan een renovatieronde heeft her architecten een gevelontwerp gemaakt. Hierin zijn er weer houten kozijnen teruggebracht. De raamindeling refereert naar de oorspronkelijke kozijnen maar voldoen aan alle huidige eisen. De toegepaste kleuren zijn geïnspireerd op een jaren 50 palet en geven het complex een herwaardering van het betrekkelijk sobere maar heldere woning complex.

projectteam her architecten: Remko van Heummen, Hans van Eeden
hoofdaannemer: ERA Contour, Zoetermeer

transformatie Huis van de Kikker vordert

Het Huis van de Kikker is het eerste tranformatieproject op het industriegebied De Zaag in Krimpen aan de Lek. De verbouw van woonhuis naar trouw-, ontmoetings- en vergaderlocatie met overnachtingsfaciliteit is in volle gang en begint z’n definitieve contouren te tonen.

Bij de ‘projecten’ op deze site lees je meer over dit project.

Dirk Schäferstraat e.o.

Dirk Schäferstraat, Zomerstraat, Prins Bernhardlaan, Haarlem
opdrachtgever: Ymere
realisatie: 2020

In 2018 beluit Ymere om het woningblok in Haarlem Oost tussen de Dirk Schäferstraat, Zomerstraat en Prins Bernhardlaan niet te slopen, maar duurzaam te renoveren.
Het blok bestaat uit 68 beneden- en bovenwoningen naar ontwerp van B.J.J.M. Stevens uit 1948.
Wij begeleidden de esthetische keuzes en maakten een plan voor de gevel terugkijkend op de architectonische uitgangspunten. We brachten de symmetrie in de indeling terug en voegden twee kleuren toe die passen bij de bouwstijl en die tegelijkertijd duidelijk maken welke gevelelementen  horen bij welke boven- en benedenwoning.
Ondertussen zijn de gevels gereinigd zijn en de woningen voorzien van prachtige nieuwe deuren naar het ontwerp van Lex Pott.

projectteam her architecten: Remko van Heummen, Hans van Eeden, Juliana Celotti
ontwerp voordeuren: Lex Pott, www.lexpott.nl
hoofdaannemer: Hemubo, Almere

Nieuwe Gracht

Nieuwe Gracht, Haarlem
opdrachtgever: particulier
realisatie: 2016

Het rijksmonumentale pand is vanaf de 18de eeuw in verschillende bouwfases tot stand gekomen en heeft een rijke bouwhistorische geschiedenis.
Vanaf 1903 was het pand eigendom van V.H.J. Troupin, steenhouwer van beroep. Hij gebruikt het grote achtererf als steenhouwerij en zagerij. Tot 1930 blijft er een steenhouwerij gevestigd, daarna een drukkerij. In 1974 is het verbouwd tot woonhuis.
Het belangrijkste resultaat van de renovatie uit 2016 is de historische structuur van het dubbele woonhuis weer te laten zien en voelbaar te maken. Hiermee zijn zowel de historische structuur van het gebouw hersteld als de aanwezige historische elementen bewaard gebleven. De belangrijkste ingrepen betreffen: het samenvoegen voor- en achterkamer, tuindeuren aanbrengen in de achtergevel, herindeling keuken en badkamer en herstel van de marmervloeren. De littekens uit de bouwgeschiedenis zijn aangeheeld met beton, dat samen met het marmer opnieuw is gepolijst.

projectteam her architecten: Remko van Heummen, Hans van Eeden
foto’s: Ronald Schouten Fotografie
adviseur monumenten: Monumenten Advies Bureau, Nijmegen
adviseur constructies: Quinten Wildeboer, Haarlem
aannemer: Nieuwenhuizen, Heemskerk

Hans van Eeden

Hans van Eeden (1974) is 1999 als architect afgestudeerd aan de TU Delft. Vanaf 1999 tot 2009 is Hans als projectarchitect in dienst geweest bij Max van Aerschot architect in Haarlem. In 2009 is Hans een eigen architectenbureau gestart onder de naam Hans van Eeden architect. Na langdurige samenwerking met Remko van Heummen zijn Hans en Remko sinds 2016 samen verder gegaan als her architecten. Hans in tevens mede initiatiefnemer/partner van MAAK Haarlem, een bedrijvencluster voor innovatie- en circulaire maakbedrijven.

architectenregister: 1.000201.011

Stoflab

Engelandlaan, Haarlem
opdrachtgever: VVE Spaarne 7
realisatie: 2015

Een doorsnee bedrijfshal op het Figeeterrein in Haarlemse Waarderpolder is getransformeerd tot ‘lijfstijl-concept’. Op de begane grond is een binnenstraat gecreëerd waaraan kleine pakhuizen voor webshops zijn gelegen. In dezelfde straat zijn een aantal voorzieningen opgenomen om de webshops maximaal te faciliteren zoals een fotostudio, showroom, gezamenlijke inpaktafels en expeditie ruimte. De straat leidt tot de trap naar de bovenverdieping waar een groot atelier ruimte biedt aan diverse kleine / zelfstandige ondernemers. Het Stoflab moet een inspirerende en prettige werkplek zijn aan de industriële oevers van het Spaarne.

website Stoflab

projectteam her architecten: Hans van Eeden
In samenwerking met: Juan Nibbelink, Menno Bakkers, Vanderzwetbouwkunde
foto’s: Labfoto
hoofdaannemer: Keps Bouw, Haarlem

De Vierhoek

Tempelierstraat-Raamsingel, Haarlem
opdrachtgever: HBB Groep
realisatie: 2021

Op de locatie van het vm. Haarlemse Kegelbondgebouw tussen de Tempelierstraat en de Raamsingel, aan de rand van de haarlemse binnenstad komen 6 nieuwe woningblokken die zorgvuldig en met behoud van de cultuurhistorische waarden zijn ingebed in de het historische weefsel van de stad. De blokken richten zich zowel naar buiten, naar de straat en de singel als naar binnen op het hof. Daardoor is er een grote diversiteit aan woningtypen ontstaan.
Het ontwerp deden we samen met Joost Swarte, haarlems ontwerper en striptenaar van de klare lijn, waardoor de architectuur een strak en heldere interpretatie werd van de historische context.

Website De Vierhoek

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Bart van Pinxteren
i.s.m. Joost Swarte
renderings: Trazar, Haarlem
engineering en tekenwerk: EversPartners, Beverwijk
adviseur bouwfysica: Nieman, Utrecht
adviseur constructie: Bogaards, Katwijk
adviseur planologie: Mees Ruimte, Haarlem
hoofdaannemer: Huib Bakker Bouw, Heemstede

De Zaag – Huis van de Kikker

De Zaag, Krimpen aan de Lek
opdrachtgever: Vastgoed Bolnes
in uitvoering: 2021

Het Huis van de Kikker is de oude directeurswoning van de Motorenfabriek Bolnes, gelegen op het eiland ‘De Zaag’ in de Nieuwe Maas. Het huis ligt in een bos behorend bij het industriecomplex, dat de komende jaren een transformatie ondergaat van fabriekslocatie naar een campus waar werken, vergaderen, ontmoeten, beleven en ontspannen en de natuur hand in hand gaan. Het Huis van de Kikker is het eerste bouwproject en ondergaat een transformatie van woonhuis naar trouw-, ontmoetings- en vergaderlocatie met overnachtingsfaciliteit. Vanwege de ligging van het huis in het uiterwaardegebied is het gebouw in de jaren ’60 opgetild en voorzien van een ‘bovengronds souterrain’. Dit souterrain wordt nu opgenomen in een nieuw aan te brengen heuvel waardoor het gebouw weer ‘op de grond’ staat. Het gebouw krijgt een nieuwe royale serre van waaruit men uitkijkt over het naastgelegen natuurgebied naar de Nieuwe Maas.

website ZAAG55

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen, Vigleik Skogerbø
adviseur constructie: Bouwkundig Adviesburo Voorthuyzen, Cappelle aan de IJssel
hoofdaannemer: Aannemersbedrijf Klapwijk, Krimpen aan de Lek

De BakkeRij

Hendrik Figeeweg, Haarlem
opdrachtgever: Pieter van der Spek
realisatie: 2016

De BakkeRij is gevestigd in de hal van een vm. broodfabriek op het vm. Figeetrerrein in de Waarderpolder. Waar eerst de ovens en koelcellen stonden staan nu 60 geschilderde en gemodificeerde zeecontainers waarin zo’n 50 kleine ondernemers hun plek hebben gevonden.
Door slimme stapeling van de containers zijn er spannende werk- en verblijfsruimten ontstaan en  blijft er toch veel gemeenschappelijke ruimte over voor ontmoeten, afspreken en overleggen. Daarbij zijn zo veel mogelijk gebruikte onderdelen en materialen toegepast, zoals de containers, vloeren en interieurelementen en worden de individuele units verwarmt met stralingswarmte.

website De BakkeRij

projectteam her architecten: Hans van Eeden, Remko van Heummen,
i.s.m. VanderZwetBouwkunde en Juan Nibbelink
foto’s: Ronald Schouten Fotografie
hoofdaannemer: Nieuwenhuizen, Heemskerk

Gedempte Oude Gracht 78

Gedempte Oude Gracht, Haarlem
opdrachtgever: particulier
realisatie: 2011

Het rijksmonumentale pand uit het einde van de 18e eeuw heeft door de jaren heen verschillende winkelpuien gehad. De laatste uit de jaren 80 van de 20e eeuw had zo weinig kwaliteit en zo weinig relatie met de klassieke gevel dat een nieuwe winkelpui gewenst was. Bij het ontwerp is gekeken naar de pui varianten uit het verleden. Hieruit is een ontwerp voortgekomen dat refereert aan de originele pui verhoudingen en details maar met eigentijdse materialen: staal, beton en glas.

projectteam her architecten: Hans van Eeden
aannemer: Bouwbedrijf R.J.L. Overdevest B.V., Haarlem